Pakowania IDEALNE
Właściwe pakowanie i terminowa dystrybucja artykułów spożywczych ma kluczowe znaczenie dla sukcesu firmy. Opakowanie powinno być przede wszystkim ekonomiczne. Inne czynniki, takie jak przyjazne dla środowiska i praktyczne, mają wpływ na koszty. Miliony dolarów wydaje się na badania i rozwój w celu wprowadzenia koncepcji opakowań do rzeczywistości. W centrach handlowych, restauracjach i kuchniach trzeba wdrażać nowoczesne koncepcje opakowań, które będą nie tylko bezpieczne czy trwałe. Może nadejść czas, kiedy Twoje opakowanie będzie nadawać się do spożycia, wielokrotnego użytku itp. Więc w 2015 roku, jak blisko jesteśmy, aby urzeczywistnić te koncepcje? Wymieniliśmy 3 najważniejsze osiągnięcia technologiczne w świecie opakowań, spójrzmy.
1. Opakowania jadalne
Proste jabłko zachowuje się w swojej własnej, jadalnej powłoce. Zainspirowany tym, zespół naukowców z Uniwersytetu Harvarda wprowadził innowacje w szerokim asortymencie żywności, która jest gustownie pakowana i dostarczana w odpowiedniej jadalnej osłonie. Coś jak zupa dyniowa podawana w błonie szpinakowej i syropie czekoladowym w błonie wiśniowej. Służy to wielu celom. Po pierwsze, redukuje thrash i poprawia smak potraw. Co ciekawe, Japonia używa tego rodzaju opakowań już od kilku lat. Pakują swoje cukierki w jadalne opakowania ryżowe.
2. Inteligentne opakowanie
Jeśli twoje jednorazowe pojemniki na żywność zaczną zmieniać kolor, nie zdziw się. Naukowcy z University of Connecticut, Rutgers University i Kraft Foods wynaleźli „elektroniczny język”. Aby mieć oko na to, czy jedzenie zaczęło się degradować, czy nie, pomysł się urzeczywistnił. Podstawową ideą jest zainstalowanie w opakowaniu czujników, które będą wskazywały poprzez zmianę koloru opakowania w przypadku zepsutej lub zepsutej żywności. Inne funkcje, takie jak błyskawiczne opakowanie konserwujące, które oszczędza żywność tuż przed tym, jak zacznie się rozkładać. Innym aspektem jest opakowanie antybakteryjne, które aktywnie odpycha czynniki rozkładające się, takie jak bakterie, które mogą uszkodzić żywność i utrzymywać ją w świeżości. To zdecydowanie pomaga w utrzymaniu świeżości żywności przez dłuższy czas. Inteligentne pakowanie to nowa metoda przyjęta przez firmy pakujące, które chcą uchronić się przed gniciem żywności, co jest naprawdę ważnym problemem.
3. Opakowania rozpuszczalne w wodzie
Jedynym problemem związanym z opakowaniem jest to, że można je poddać recyklingowi lub wyrzucić, co ostatecznie nie pozwala na jego zniszczenie. Utylizacja opakowań to prawdziwy problem, a ten rewolucyjny nowy produkt, wynaleziony przez MonoSol dla rynku fast foodów i produktów instant, jest opakowaniem rozpuszczalnym w wodzie. Stosowane zwłaszcza w przypadku potraw takich jak zboża i zupy, które do gotowania wymagają jedynie wody, opakowanie to łatwo rozpuszcza się w wodzie i nie pozostawia żadnych śladów. Metoda ta cieszy się dużym uznaniem, ponieważ nie tylko oszczędza czas, ale także oszczędza sporo wysiłku i działa we właściwym kierunku, zmniejszając ilość odpadów.
Dodaj komentarz